Alzheimer ile ilgili yazılar

Alzheimer Nedir Özet?

Alzheimer, yaygın görülen bir demans türü olup beyin hücrelerinin yok olmasına neden olan ilerleyici bir nörolojik hastalıktır. Düşünce, hafıza ve davranış fonksiyonlarında azalmaya neden olan bu hastalıkta belirtiler yaşla birlikte yavaş yavaş ortaya çıkar. Hastalığın ileri evrelere gelmesi yıllar sürebilir.

Alzheimer olup olmadığı nasıl anlaşılır?

Günlük yaşamı etkileyecek seviyede unutkanlık: Yakın zamana ait olayları veya isimleri hatırlayamama. Günlük işleri yerine getirmekte güçlük: Yemek yapma, yemek pişirme, bir ev aletini çalıştırma gibi günlük işleri yapmakta güçlük çekme. Konuşmada zorlanma: Çok basit, bilinen kelimeleri hatırlamakta güçlük.

Alzheimer hastaliginin son evresi nedir?

Bu hastalığın son aşamasında, demans semptomları şiddetlidir. Bireyler çevrelerine tepki verme, konuşmaya devam etme ve sonunda hareketi kontrol etme yeteneğini kaybeder. Hala bazı kelimleri veya ifadeleri söyleyebilirler, ancak ağrıyı iletmek zorlaşır.

Alzheimer hastalığı testi nasıl yapılır?

Doktor ile yüz yüze gerçekleştirilebilen bu testler, internet ortamında da kolaylıkla yapılabilmektedir. Test içeriklerinde kişilere kısa sorular ya da 3 ile 4 dakikalık oyunlar oynatılarak yapılır. Yapılan bu testlerin ve oyunların sonuçları doktorlara hastalık hakkında bilgi vermektedir.

Alzheimer ne eksikliğinden olur?

Yeni bir araştırma gösteriyor ki, beyindeki bazı kimyasalların azlığının tespit edilmesi, erken Alzheimer teşhisi için kullanılabilir. Araştırmacılara göre, dopamin üreten hücre sayısı azaldıkça, insanların hafıza ve yeni bilgileri öğrenebilme yetenekleri azalaır bu durum da bunama riskine yol açabilir.

Alzheimer hastalığı neden olur?

Alzheimer, beyindeki sinir hücrelerinde normal olmayan protein birikmesine bağlı olarak gelişir. Beta amiloid olarak tanımlanan bu proteinler zaman içinde artarak beyin dokusundan atılamaz hâle gelir. Beynin normal fonksiyonlarını yerine getirmesi için sinir hücrelerinin birbiri ile bağlantı kurması gerekir.

Alzheimer Mr’da belli olur mu?

Amiloid beta adlı patolojik maddelerin unutkanlık sorunları henüz ortada yokken, yaklaşık 20 yıl önce beyinde birikmeye başladığını söyleyen Dr. Hale Gökmen “Yani bir insan 70 yaşında Alzheimer hastalığına yakalanacaksa, beyin 50 yaşında değişime uğramaya başlıyor; bu değişim de ASL MR ile görülebiliyor.