Bilgi edinme kanunu soruları

Bilgi edinme kanununa göre kurumların cevaplama süresi kaç gündür?

Yetkili idarî makam tarafından, bu şekilde yapılan başvurularla ilgili olarak, yapılmakta olan işlemin safahatı veya sonucu hakkında dilekçe sahiplerine en geç otuz gün içerisinde gerekçeli olarak cevap verilecektir. İşlem devam ediyorsa, sonucu hakkında ayrıca bilgi verilecektir.

Bilgi Edinme Kurulu üyelerini kim seçer?

Bilgi Edinme Değerlendirme Kurulu, Cumhurbaşkanınca atanan 9 üyeden oluşur.

Bilgi edinme hakkı nedir?

Bilgi edinme hakkı, bireylerin devlet kurum ve kuruluşlarının görevlerinden dolayı sahip oldukları bilgilere ulaşabilme hakkıdır. Vatandaşlar kendileriyle doğrudan ilgili olsun veya olmasın, merak ettikleri herhangi bir bilgiyi elde edebilirler. Bu sayede kamu kurum ve kuruluşları şeffaflaşır ve bilgi demokratikleşir.

Bilgi edinme kuruluna kaç gün içinde itiraz edilir?

Bilgi Edinme ve Değerlendirme Kuruluna itiraz, bilgi edinme başvurusunun reddinin tebliğinden veya yasal süre içinde herhangi bir cevap verilmemişse yasal sürenin bitiminden itibaren on beş gün içinde yapılmalıdır.

Bilgi edinme hakkı kaç gün?

Ayırma gerekçesi başvurana yazılı olarak bildirilir. Madde 16- Kurum ve kuruluşlar, başvuru üzerine istenen bilgi veya belgeye erişimi on beş iş günü içinde sağlarlar.

Bilgi edinme hakkı kapsamında yaptığımız bir başvuruya cevap verme süresi ne kadardır?

reddedilen başvuru sahibi, yargı yoluna başvurmadan önce kararın tebliğinden itibaren onbeş gün içinde Kurula itiraz edebilir. Kurul, bu konudaki kararını otuz iş günü içinde verir. Kurum ve kuruluşlar, Kurulun istediği her türlü bilgi veya belgeyi onbeş iş günü içinde vermekle yükümlüdürler.

Cumhurbaşkanı bilgi Edinme Kuruluna kaç üye seçer?

Cumhurbaşkanı tarafından atanan 9 kişiden oluşur. ✓ Başkan üyeler arasından seçilir. ✓ Üyelerin görev süresi 4 yıldır.