Domuz gribi nedir

Domuz gribi öldürücü müdür?

Domuz gribi ölümcül müdür? Hayır. 2009 yılındaki salgında domuz gribi virüsü nedeniyle ölüm vakaları fazla olsa da halen mevsimsel grip nedeni olarak bilinen- influenza A H3N2'den ve geçtiğimiz sezonlardan daha fazla değildir.

Domuz gribi nereden bulaşır?

Domuz Gribi, mevsimsel gribin bulaşma özellikleriyle benzerlik gösterir. Kişiden kişiye genellikle öksürme, hapşırma gibi solunum yoluyla bulaşır. Bazen hasta insanların ağız ve burunlarına dokunup cep telefonu vb eşyalara temas etmesi yoluyla da bulaştığı bildirilmiştir.

Domuz gribinin belirtileri nelerdir?

Domuz gribi, virüs bulaştıktan 18-72 saat arasında ortaya çıkar. Genellikle öksürük, 39 dereceye kadar çıkan ateş, baş ağrısı ve halsizlik domuz gribinin ilk belirtileri arasındadır. Boğaz ağrısı, kuru öksürük, burun akıntısı veya tıkanıklığı, kas ağrıları ve eklem ağrıları da belirtiler arasında yer alır.

Türkiyede domuz gribinden kaç kişi öldü?

Türkiye'de Domuz gribi vakaları Sağlık Bakanlığı'nın 14 Aralık 2009 tarihli açıklamasında, domuz gribinden hayatını kaybedenlerin sayısının 415'e çıktığı belirtildi. Hayatını kaybedenlerden 121'inin 50 yaş altında ve daha önce sağlıklı olduğu bilinen kişiler olduğu belirtildi.

Domuz gribi bulaşıcılığı kaç gün sürer?

Hasta insanlar, belirtilerin başlamasından bir gün öncesi ve 7 gün sonrasına kadar bulaştırıcıdırlar. Bu süre boyunca istirahat etmeli ve diğer insanlarla temas sınırlandırılmalıdır. Hapşırma, öksürme gibi yollarla insandan insana bulaştığı için hasta kişilerle temastan kaçınmak uygun bir korunma yöntemidir.

Domuz gribi ne kadar sürede iyileşir?

Domuz gribi olan çoğu insan birkaç gün ila iki haftadan daha kısa bir süre içinde iyileşir, ancak bazı kişilerde grip sonucu komplikasyonlar (zatürre gibi) gelişir, bazıları yaşamı tehdit edebilir ve ölümle sonuçlanabilir.

Domuz gribi testi nerede yapılıyor?

Türkiye'de domuz gribi tanısı için yapılan testler Sağlık Bakanlığı kontrolünde görevlendirilen çeşitli laboratuvarlarda yapılmaktadır. Üniversite hastanesi laboratuvarları, büyük şehirlerde bulunan Halk Sağlığı laboratuvarları ve yetkilendirilmiş özel laboratuvarlarda bu testler yapılabilmektedir.