El sanatları oymacılık

Oymacılık diğer adı nedir?

Tarihi çok eski zamanlara dayanan ve Anadolu Selçuklu devrinde ortaya çıkan oymacılık, Osmanlı tarihin en iddialı sanat dalıdır. … Kabartma sanatı olarak da adlandırılmaktadır.

Türklerde oymacılık nedir?

Maden, taş, ağaç vs. gibi maddelerin yüzeylerini özel araç-gereçlerle oyarak veya delerek önceden tasarlanan şekil, motif ve cisimleri işleme sanatı. Ağaç ve taş parçalarına böyle şekil yapmaya oyma, bu işle uğraşana oymacı, yapılan sanata da oymacılık denmektedir oymacılık.

Oymacılık hangi yöreye aittir?

Türklerin Anadolu'ya göçüyle beraber ahşap sanatını devam ettiren Anadolu Selçuklularında, Orta Asya'dakinden farklı olarak oyma sanatı; camilerde, cami tavanlarında, rahlelerde, minberlerde kullanılmış ve birçok dinî motifler de oyma sanatına konu olmaya başlamıştır.

Ahşap Oymada hangi ağaç kullanılır?

Ahşap oymacılığında kullanılan ağaçlar abanoz, sedir, armut, gül ve ceviz ağaçları olmuştur. Ahşap oymacılığı dışında kündekari, kabartma-oyma, kafes gibi teknikler uygulanmıştır.

Kündekari tekniği ne demek?

Kündekari kelimesinin kökeni Osmanlıca' dan gelir ve tutma, kavrama demektir. Bir dekoratif doğrama sanatı olan kündekari, küçük ölçülerdeki geometrik parçaların birbirine geçmesi yöntemiyle yapılan bir bezeme tekniğidir. … Kündekari sanatı, Anadolu Selçuklu döneminde, Halep, Mısır ve Anadolu'da geliştirilmiştir.

Ahşap oyma ustasına ne denir?

Osmanlı'da ağaç işi sanatkârlarına “neccar” denir. … Ahşap sanatında gerek desenlerle kurulan süsleme tasarımları gerek çeşitli tekniklerle oluşturulan bezemeler kullanılır. Osmanlı dünyasında “naht” olarak anılan ahşap oyma en sık kullanılan tekniktir.

Ahşap oymacılığı hangi yörelerde yapılır?

Bu teknikler 19. Yüzyılda yaygınlaşmış olup; Kastamonu, Bitlis, Bursa, Gaziantep, İstanbul(Beykoz), Ordu ve Zonguldak gibi illerle halen devam etmektedir. Ahşap işçiliği ve oymacılık Müdürlüğümüz bünyesinde gerçekleştirilen kurslarımızla gençlerimize öğretilip, gelecek nesillere aktarılmaktadır.