Eş sesli sesteş sözcükler

Eş Sesli Kelimeler (Sesteş) Aynı şekilde yazılıp okunan, dolayısıyla da ses bakımından birbirinin aynısı olan; ancak anlamları birbirinden tamamen farklı olan sözcükler arasındaki anlam ilişkisine “eş sesli kelimeler” diğer bir ifade ile “sesteş kelimeler” adı verilir.18 Dec 2014

Sesteş kelimeler nedir örnekler?

Eş Sesli (Sesteş) Kelimeler Nedir? Yazılış ve okunuşları aynı olan fakat anlamları birbirinden tamamen farklı olan kelimelere eş sesli kelimeler denir. Diğer adı da sesteş kelimelerdir. ➜ İçerisinde düzeltme işaretli (^) harf bulunan sözcüklerde sesteşlik özelliği aranmaz: kar – kâr, hala – hâlâ, adet – âdet gibi…

Sesteş kelime nasıl bulunur?

Bir sözcüğün sesteş olabilmesi için her iki anlamının da temel anlam olması gerekir. Bir yerde gerçek, diğer yerde mecaz anlamıyla kullanılan sözcük sesteş kabul edilmez. Örneğin “yüz” sözcüğünü ele alalım. “Masanın yüzü çok kirlenmiş.” cümlesinde “yüz” sözcüğü “yan, taraf” anlamında kullanılmıştır.

3 sınıf sesteş kelimeler nelerdir?

Farklı anlamlara gelseler dahi yazılış ve okunuşları aynı olan sözcükler eş sesli sözcükler olarak bilinir. Aynı zamanda sesteş sözcükler olarak da dile getirilmektedirler. Bu sözcüklerde aynı harfler kullanılır ve aynı şekilde kelime oluşturulur.

Eş anlamlı ve eş sesli sözcük nedir?

EŞ ANLAM (ANLAMDAŞ)⇒ Yazılış ve okunuş bakımından farklı fakat anlamca aynı olan kelimelerdir. Bu tür kelimeler birbirlerinin yerini tutabilir. … EŞ SESLİ (SESTEŞ)⇒ Yazılışı ve okunuşu aynı olduğu hâlde anlamları farklı olan kelimelerdir.

Eş sesli kelimelere örnek verir misin?

Eş sesli kelimeler: Aç, alay, bin, ay, atlet, at, bel, boğaz, çay, cilt, bağ, diz, dil, dolu, ekmek, hayır, güç, koca, kazan, koy, ekmek, iç, in, pazar, ocak, soluk, satır, sağ, yaz, yat, yaş, yar, yüz, sıra.

Sesteş kök ne demek?

Türkçede kök kavramının bir alt başlığı olarak sesteş kökler vardır. Bunlar yazılışları aynı olmasına rağmen anlamları farklı olan, hem isim olarak hem de fiil olarak kullanılabilen köklerdir. … İşte bu kelimelere de “sesteş kök” denilmektedir.

Hangi kelimelerin Sesteşi yoktur?

Yazılışı ve okunuşu aynı olduğu hâlde anlamları farklı olan kelimelerdir. Bunlar yalın hâlde olabildikleri gibi ek almış hâlde de olabilirler. Şiirde cinas olarak kullanılır ve cinaslı kafiye yapılır. Uyarı 1 : “hala” ve “hâlâ”, “kar” ve “kâr”, “adet” ve “âdet” kelimeleri eş sesli değildir.