Gebelerde şeker yüklemesi

Anne adaylarına şeker yükleme testi 24 ve 28 haftalar arasında uygulanmalıdır. Yapılan test sırasında anne adayına önce 50 gr glikoz içirilir. Bir saat sonra kanda glikoz seviyesi kontrol edilir. Bu oranın tespiti sırasında glikoz seviyesi 140 mg/dl altında olduğunda anne adayında gebelik şekeri olmadığı belirlenir.

Şeker yüklemesi bebeğe zararlı mı?

Şimdiye kadar yapılan çalışmalarda gebelikte yapılan şeker yükleme testinin anne veya bebeğe zarar verdiğine dair herhangi bir bulgu yok. Dolayısıyla Gebelikte şeker yükleme testinin zararlı olduğunu bilimsel olarak iddia etmek mümkün değil. Ancak şeker yükleme testi yapılması zor bir test.

Şeker yüklemesi yapılmazsa ne olur?

Eğer yaptırılmaz ve varsa gebelik diyabeti kontrol altına alınmazsa yükselen kan şekeri seviyelerini dengelemek için bu sefer bebeğin pankreası ekstra insülin üretmeye çalışır. Böylece bebekte daha fazla enerji ortaya çıkar, fazlasını da yağ şeklinde depolar.

Hamilelikte şeker yüklemesi yaptırmalı mı?

Gebelik döneminde oluşan şeker hastalığının riskleri, gebelikten önce olan şeker hastalığına göre daha az risk içerir. Ancak bunun gebelerde mutlaka şeker yükleme testiyle belirlenmesi ve tedavi edilmesi gerekir.

Şeker yükleme testi zorunlu mu?

Anne adayları olağan öğünlerinden sonra parmak ucundan kendileri kan şekeri ölçümü yaparak metabolizmaları hakkında bilgi edinebilirler. Sağlıklı yaşam şekline sahip uygun kilo alan hamilelere şeker yükleme testi şart değildir, gerekli de değildir.

Şeker yüklemesi yan etkileri nelerdir?

Şeker yüklemenin herhangi bir yan etkisi yok. Yaptırılmadığı takdirde, iri bebek doğumu gibi daha ciddi sıkıntılar doğurabiliyor“ dedi. Günümüzün en yaygın kronik hastalıklar arasında yer alan halk arasında bilinen adıyla şeker hastalığı, değişen yaşam alışkanlıklarıyla birlikte, her geçen gün artıyor.

Şeker yüklemesi neden önemli?

Dr. İsmail Kestane, şunları söylüyor: “Hamilelikte anne ve bebek sağlığı bakımından istenmeyen en önemli şey, gebelikte şekerdir. Gebelikte şeker, bebek ve anne açısından risklere neden olur. Bu duruma karşı tedbir alınması için 24-28 haftalık hamileliklerde şeker yükleme testi yapılması gerekir.

Şeker yüklemesi yurt dışında yapılıyor mu?

"Türkiye'de gebelik diyabeti yüzde 3,17" Lydia Makaroff, gebelik şekeri testinin Avrupa'da gelir seviyesi yüksek ülkelerde, Kuzey Amerika'da, Orta Doğu'da ve Batı Pasifik bölgelerinde yaygın bir uygulama olduğunu söyledi.