Işe iade davası arabuluculuk

Işe iade arabuluculuğa tabi mi?

7036 Sayılı İş Mahkemeleri Kanunu'nun 3. Maddesine göre; Kanuna, bireysel veya toplu iş sözleşmesine dayanan işçi veya işveren alacağı ve tazminatı ile işe iade talebiyle açılan davalarda, arabulucuya başvurulmuş olması dava şartıdır.

Arabulucu ile anlaştıktan sonra dava açılır mi?

"Arabuluculuk görüşmesi sonrası uyuşmazlığın tarafları eğer ki anlaştılarsa ve arabulucu tutanağı altında bir imza altına alındıysa bu uyuşmazlık mahkeme ilamı niteliğindedir. Dolayısıyla aynı taraflar aynı konuyla ilgili dava açamazlar, kesin hüküm niteliğindedir."

Işe iade davasında neler talep edilir?

İşçi işe iade davası neticesinde işe başvuru yapmışsa ve işveren de işçiyi işe başlatmışsa, geçersiz hale gelmiş fesih nedeniyle ödediği ihbar ve kıdem tazminatını talep edecektir. Burada tüm tazminatların işçi tarafından ödenmesi yerine, kendisine yapılacak ödemeden mahsup edilmesi gereklidir.

Işe iade davası ile birlikte kıdem tazminatı istenebilir mi?

İşçi tarafından açılmış olan işe iade davası reddedilmiş olsa bile, işçinin kanuni olarak hak ettiği ve işveren tarafından kendisine verilmeyen kıdem tazminatı, ihbar tazminatı ve tüm sair işçilik alacakları ayrı bir dava ile işverenden istenebilir.

Işe iade davasının açılmasından önce aşağıdakilerden hangisine başvurulması zorunludur?

Ancak kabul edilen yeni Kanun'un getirdiği en önemli yenilik, iş uyuşmazlıklarında arabuluculuğun bir dava şartı olması, bu çerçevede dava açmadan önce arabulucuya başvuru zorunluluğudur.

Işe iade davası şartları nelerdir?

İŞE İADE DAVASI AÇABİLMENİN ŞARTLARI

  • 1.İş Kanunu'na veya Basın İş Kanunu'na tabi olmak. …
  • 2.İşyerinde otuz veya daha fazla işçi çalıştırılması …
  • 3.İşçinin en az altı aylık kıdeminin bulunması …
  • İş sözleşmesinin belirsiz süreli olması …
  • İş sözleşmenin işveren tarafından geçerli bir neden olmaksızın feshedilmesi.

Arabuluculuktan sonra dava açma süresi ne kadar?

Arabuluculuk faaliyeti sonunda anlaşmaya varılamaması hâlinde, son tutanağın düzenlendiği tarihten itibaren, iki hafta içinde iş mahkemesinde dava açılabilir. Taraflar anlaşırlarsa uyuşmazlık aynı sürede iş mahkemesi yerine özel hakeme de götürülebilir.