K vitamini zararları

Kanda pıhtılaşmayı sağlayarak, yaraların düzgün şekilde iyileşmesini sağlayan K vitamini yetersizliği durumunda kan pıhtılaşma süreci uzar, kişide aşırı kanama görülebilir. Aşırı K vitamini tüketimi ise kanda pıhtılaşmayı hızlandırarak, damar tıkanıklığı ve kalp krizine neden olabilir.

K vitamini fazla olursa ne olur?

Vücutta K vitamini fazlalığı çok nadir görülür ancak K vitamininin fazla alınması, kanın pıhtılaşmasına ve damar tıkanıklığına, karaciğer fonksiyonlarında bozulmalara neden olabilir. Yüzde ateş basması, kaşıntı, kızarma, terleme ve göğüs sıkışması gibi şikayetlere neden olabilir.

K vitaminin yan etkileri nelerdir?

K vitamini takviyelerinin genellikle güvenli olduğu düşünülmektedir. Ağız yoluyla mide rahatsızlığına ve mide bulantısına neden olabilirler. K vitamini enjeksiyonlarının olası yan etkileri kaşıntı ve kızarıklığı içerir. Öte yandan, sentetik K3 vitamini toksik olabilir ve artık Kuzey Amerika'da kullanılmamaktadır.

K vitamini zararlı mı?

Eğer aşırı miktarda K vitamini alınırsa, karaciğerin fonksiyonlarını yerine getirmesine engel oluşturabilir. Hamilelerde, emziren kadınlarda, kronik böbrek yetmezliği olup diyalize giren kişilerde, pıhtılaşma sorununun olduğu insanlara zararlı olabilir.

K vitamini eksikliğinde görülen hastalıklar nelerdir?

K vitamini eksikliği en sık olarak karaciğer yetmezliğinde (siroz) görülür ve sirozda görülen kanamaların ana sebeplerinden biridir.

K vitamini hangi faktörleri etkiler?

Karaciğer, K vitamininden dört protein sentezler, Faktör II, VII, IX ve X, bu faktörler kanın pıhtılaşması için esansiyaldir. Eliniz kesildiğinde K vitamini doğrudan giderek, prekürsör proteinlerden bu faktörlerin sentezlenmesini ve kanın pıhtılaşmasını sağlar.

Günlük K2 vitamini ihtiyacı ne kadar?

Günlük K2 vitamini ihtiyacımız ne kadar? K2 konusunda araştırmaları olan bilim insanlarından Kanadalı araştırmacı Dr Kate Rheaume-Bleue'ye göre bir insanın günlük ihtiyacı yaklaşık200 mcg, DrVermeer'e göre ise günde 45 – 185 mcg arasında değişiyor.

K vitamininin vücuttaki görevleri nelerdir?

K vitamini yağda eriyen bir vitamindir. K vitamininin başlıca görevi kan akışkanlığını kontrol etmektir. K vitamini kanın pıhtılaşmasında önemli bir rol oynar, kalp rahatsızlığı riskini azaltmaya yardımcı olur, kemik sağlığını destekler.