Sağlık bakanlığına tazminat başvuru dilekçesi

Hastaneye tazminat davası nasıl açılır?

Hastaneye dava açmak için ilk adım olarak dilekçe hazırlanması gerekir. Dava dilekçesi, davanın harca tabi olması ya da olmaması durumuna bağlı olarak hareket edilerek mahkemeye kayıt işlemleri gerçekleştirilir. Dava için harç durumu mevcut değilse sadece davanın gider avansının yatırılması yeterli olmaktadır.

Tazminat dava dilekçesi nereye verilir?

Maddi ve manevi tazminat davası, tüm davalar için yetkili yer olan davalının ikametgahında, davalı tüzel kişi (şirket, vakıf, dernek, üniversite vs.) ise tüzel kişinin merkezinin bulunduğu yerdeki asliye hukuk mahkemesinde açılabilir (Hukuk Muhakemeleri Kanunu md.6).

Idareye tazminat davası nereye açılır?

İdari sözleşmelerden doğan tam yargı davaları, genel yetkiye tabi olup bu davalarda dava konusu idari sözleşmeyi yapan idari merciin bulunduğu yerdeki idare mahkemesi yetkilidir. Bunlar dışında kalan tam yargı davalarında yetki hususu ise İdari yargılama Usulü Kanunu (İYUK) madde 36'da düzenlenmiştir.

Idarenin vermiş olduğu zararlardan ötürü tam yargı davası ne kadar zaman içinde açılmalıdır?

Genel Dava Açma Süresi: İdari işlemin tebliğinden itibaren idare mahkemelerinde 60 gün ve vergi mahkemelerinde 30 gün içinde tam yargı davası açılmalıdır (İYUK m.7). Bu süreler, hukuken zamanaşımı süresi değil, hak düşürücü süre niteliğindedir.

Özel hastaneye karşı dava nerede açılır?

Özel hastaneye veya özel muayenehane sahibi hekime karşı açılacak davalarda yetkili mahkeme, davalının davanın açıldığı tarihteki yerleşim yeri mahkemesidir. (HMK madde 6).

Malpraktis davası ne kadar sürer?

Eser sözleşmesine dayalı olarak özel hastane veya doktor aleyhine tüketici mahkemesinde açılacak malpraktis davalarının zamanaşımı süresi de 5 yıldır (6098 sayılı B.K. m.147/6). Doktorun tıbbi uygulama konusunda ağır kusuru varsa yapılan işlemin niteliğine bakılmaksızın zamanaşımı süresi 20 yıldır (BK m.478).

Tam yargı davası ne kadar sürer?

Tam yargı davalarında 2019 yılından itibaren hedef süre uygulamasına geçilmesiyle birlikte ilk derece mahkemesi olan idare mahkemesinde açılmış tam yargı davasının 360 gün yani 1 yıl içinde sonuçlandırılması hedeflenmektedir.