Sezgicilik ile ilgili örnekler

Sezgicilik hangi edebi akım?

Sezgicilik ya da entüisyonizm, felsefi bir kavram olarak sezgiye akıl, zihin ve soyut düşünme karşısında hem öncelik hem de üstünlük tanıyan felsefe akımıdır. Henri Bergson akımın kurucusudur, bu nedenle kimi zaman felsefe tarihinde Bergsonculuk olarak adlandırılması da söz konusudur.

Sezgicilik temsilcileri kimlerdir?

Sezgicilik, İdealizm, Yeni Platonculuk ve Mistisizm gibi akımlardan etkilenmiştir. Materyalizmin maddeyi tek gerçeklik olarak kabul eden görüşlerini eleştiren sezgiciler,hakikatin ''idealar'' olduğunu öne sürmüştür. En ünlü temsilcilerinin başında İmam Gazali, Fruthjof Schuon ve Henri Bergson gelir.

Entüisyonizm nedir edebiyat?

Sezgicilik (Entüisyonizm), felsefi bir kavram olarak sezgiye akıl, zihin ve soyut düşünme karşısında hem öncelik, hem de üstünlük tanıyan felsefe akımıdır. … Felsefi anlamda sezgi, bir tür açılma, doğrudan doğruya keşfedilme ve dolaysız, aracısız birden bire kavranılma anlamında kullanılmaktadır.

Kalp gözü felsefe kime ait?

Gelenekselci felsefenin üç büyük hocasından biri sayılan Schuon'un Kalp Gözü, Metafizik, Kozmoloji, Manevi Hayat ismiyle dilimize kazandırılan eseri, ilk olarak 1950 yılında L'Oeil du Coeur1 adıyla Paris'te yayımlanmış olup ya- zarın erken dönem eserlerinden biridir.

Bergson a göre doğru bilgiye nasıl ulaşılır?

H.Bergson (1859-1941). Sezgi, akıl yürütmeye dayalı bir düşünmenin tersine,bir bütünün birden ve doğrudan kavranmasıdır.Sezgi,nesneyi parçalara ayırmadan aracısız olarak kavrar.Sezgi,yaşamı içten duyup yaşayarak onun doğru apaçık bilgisini verir.

Sezgi yöntemi nedir?

Sezgi, Fransız filozof Henri Bergson'un felsefe metodu. … Bergson'a göre sezgi; şeylerin, bizi kendi içindeki şeylere bağladığı bir tür deneyimdir. Bu nedenle kendi felsefesini "gerçek deneycilik" olarak tanımlar.

Kant’a göre bilginin kaynağı nedir?

Kant'a göre bütün bilgiler iki kaynaktan gelir. Bilginin ilk kaynağı dış dünya, ikinci kaynağı ise bilgiyi edinen öznedir. … Başka bir ifadeyle ”a priori” olarak adlandırılan bilgiler, dış dünyadaki nesnelerin değil, insan aklının birer özelliğidir.