Tiroksin hormonu eksikliği hastalıkları

Tiroksin hormonu eksikliği hastalıklarının başında hipotiroidizm gelmektedir. Tiroid bezinin az çalışması ile, kanda bulunan tiroksin hormonunun azalması nedeni ile hipotiroidizm hastalığı ortaya çıkmaktadır. Hipotirodizm tanısını da, kan testleri ile teşhis edilmektedir.Mar 19, 2021

Tiroksin hormonu az olursa ne olur?

Tiroksin hormonunun çocukluk döneminden itibaren az salgılanırsa boy kısalığına ve zeka geriliğine neden olan kretenizme neden olur. Tiroksin hormonunun yetişkinlik dönemindeki eksikliği ise Guatr'dır.

Tiroksin hormonu yetersizliği hangi hastalık oluşur?

Tiroid bezi az çalışır ve hormonlarını yeterince üretemez. Hipotiroidizme sıklıkla Hashimoto hastalığı, tiroid bezini çıkarma ameliyatı veya radyasyon tedavisinden kaynaklanan hasar neden olur. Hipotiroidi vakalarının çoğu hafiftir. Hashimoto hastalığı ayrıca kronik lenfositik tiroidit olarak da bilinir.

Tiroid bezinin az çalışması ne gibi hastalıklara yol açar?

Hipotiroidi, tiroit bezinin az çalışmasına bağlı olarak tiroid hormonlarının az salgılanmasıdır. Bu hormonlar metabolizmamızı düzenlediğinden, kana az hormon salgılanmasına bağlı olarak halsizlik, yorgunluk, ciltte kuruluk ve dökülme, müdahale edilmeyen vakalarda dilde büyüme, seste boğuklaşma ortaya çıkabilir.

Tiroid bezinin yetersiz çalıştığını nasıl anlayabiliriz?

En belirgin belirtileri arasında halsizlik, yorgunluk, hareketlerde yavaşlama, saç dökülmesi, ciltte kuruluk, göz çevresinde ve ayaklarda ödem, unutkanlık, konsantre olamama, sürekli uyku hali, kabızlık, gebe kalamama ve cinsel isteksizlik gibi sorunlar sayılabilir.

Tiroid düşüklüğü neden olur?

TSH düşüklüğü nedir? TSH testinin sonucunda çıkan düşük değerler tiroit bezinin fazla çalıştığını, tiroit bezi az çalışan kişide tiroit ilacını fazla miktarda aldığını, hipofiz bezinde TSH yapımını engelleyen bir durum olduğunu ya da hastanın hamile olabileceğini gösterir.

Tiroid düşüklüğü nasıl anlaşılır?

Tiroid hormonlarının az çalıştığı hipotriodi belirtileri şunlardır:

  • Halsizlik, çabuk yorulma, hareketlerde yavaşlık.
  • Depresif bir hal ve mutsuzluk.
  • Soğuk ortamlara tahammülsüzlük.
  • Ellerde ve ayaklarda ödem.
  • Terlemenin azalması
  • Ses kısıklığı
  • Kabızlık.
  • Anormal kilo artışı, iştah fazlalığı

Miksodem hastalığı nasıl oluşur?

"tiroid bezinin az ya da hiç çalışmaması neticesinde hipotiroidi halinde ortaya çıkan hastalığa miksödem adı verilir.