Viral bakteriyel tonsillit ayrımı

Tonsillit viral mi bakteriyel mi?

‌‌Tonsillite, soğuk algınlığında olduğu gibi bir virüs veya ‌strep boğazındaki gibi bakteriyel bir enfeksiyon neden olabilir. Bademcik enfeksiyonlarının en yaygın nedeni virüslerdir. Vakaların yaklaşık olarak  ila ‌30'unda ise durum bakteri kaynaklıdır.

Tonsillit en sık neden olan bakteriyel ajan?

Grup A streptokok, akut tonsillite neden olan en sık bakteriyel patojendir ve çocukluk çağında tüm vakaların -30'undan, yetişkinlerde ise %5-10'undan sorumludur ve antimikrobiyal tedavinin kesin olarak endike olduğu tek tablodur (Tablo 1).

Membranöz tonsillit nedir?

Membranöz tonsillit: pürülan eksida tüm tonsil yüzeyini kaplar. vakalarının -30 oranında tonsillofarenjit etkeni GAS.

Tonsillerde Kript nedir?

Bademcikler üzerinde görülen deliklere tonsil kriptleri adı verilir ve bunlar bademcik yapısının normal bir parçasıdır. Bu deliklerde bazen bakteriler birikebilir, ya da gıda parçacıkları, mukus ve diğer kalıntılarla tıkanabilirler.

Boğaz enfeksiyonu viral mi bakteriyel mi?

Enfeksiyonlar çoğunlukla virüs kökenlidir. (Soğuk algınlığı, grip ve enfeksiyoz mononükleoz virüsleri gibi) Yine kızamık, suçiçeği gibi virüs hastalıklarının da döküntülerin yanısıra, boğaz ağrısı yapabilecekleri unutulmamalıdır. Daha nadir olarak bakteri kökenli enfeksiyonlar boğaz ağrısına yol açarlar.

Boğaz ağrısının bakteriyel olduğu nasıl anlaşılır?

Bakteriyel boğaz enfeksiyonu belirtileri:

  1. Boğazlarda iltihap.
  2. Baş ağrısı
  3. Ateş
  4. Halsizlik.
  5. Öksürük.
  6. Lenf bezlerinde şişlik.
  7. Hapşırma.
  8. Mide bulantısı ve kusma.

Sık sık kriptik tonsillit neden olur?

Üst solunum yolu enfeksiyonu veya bademcik enfeksiyonu olarak da bilinen kriptik tonsillit ağızdan alınan bakteri veya virüslerden oluşur. Bademcikler dışarıdan gelen virüslerle savaşır ve onları kendi içinde hapseder.